את ד"ר ליה אטינגר פגשתי לראשונה בקורס סוכני מעבר – יוזמה של מספר אנשי חינוך סביבה ופעילים חברתיים, לקחת את האנרגיה לשינוי שנוצרה בזמן המחאה החברתית ב-2011 ולהפוך אותה למעין בית-ספר ליזמות חברתית. יוזמה שלא צלחה, על אף שרבים מבוגריה הקימו יוזמות משלהם.
ליה היא ד"ר לביולוגיה, מרצה ומחנכת, ובעלת קריירה עשירה בתחום הקיימות – מושג שאותו היא היתה רוצה לשנות, משום שאינו משקף בעיניה את המהות האמיתית של מה שהיא מתעסקת בו. אנחנו משוחחים על כך בראיון.
מאז אותו מפגש יצא לי לקרוא מאמרים שלה ולשמוע הרצאות מרתקות שלה במגוון נושאים כלכליים וחברתיים.
אחד הסרטונים המוצלחים בעיניי הוא זה שבו היא מתארת בפחות משתי דקות את שיטת ייצור הכסף וכיצד עלינו ליצור דמוקרטיזציה של הכסף. אם אין לכם זמן לשמוע את הראיון, צפו בסרטון הזה, והגו בו –
נפגשנו במקום עבודתה במכון השל לקיימות, לשיחה של קצת פחות משעה. השיחה היתה מעניינת וקולחת, עם הרבה חידושים עבורי, הבנות משותפות, וגם אי הסכמות לגבי דברים מסוימים כמו למשל תפקידה של המדינה בתהליך השינוי הכלל אנושי.
אנחנו משוחחים על קיימות וסביבה ומדוע אלו מושגים מטעים, על שפע ויופי, על דמוקרטיזציה ואיזונים ובלמים, על השפעה ועל כוח, על המשברים האקולוגיים והחברתיים החמורים שאנו חוזים בהם, על היכולת לדמיין והיכולת לשתף פעולה, ועל מה מונע מאיתנו לחיות וליצור את העולם היפה יותר שליבנו יודע שאפשרי.
להבנה טובה יותר של הדברים
אני מוסיף כאן כהרגלי מספר קישורים להרחבה על מושגים ושמות שמוזכרים בראיון:
- דירוג האשראי העולמי
- תקופת ההולוקן
- מטבע קהילתי
- טכנולוגיית בלוקצ'יין
- יוזמת רובין פוד
- יוזמת האנרגיה הטובה
- דו"ח האופטימיות
- קוד פתוח
- תסיסה מבורכת – פול הוקן
- The Simultaneous Policy
האזנה מעוררת: ליה אטינגר – אם נרצה, קובץ להורדה