פוסט זה הוא המשך לחלק א' שפורסם לפני כשבועיים, כתרגום למאמר של צ'רלס אייזנשטיין מאפריל 2017.
בחלק הקודם הסברנו מהי טכנולוגיה (מערכת של מיומנויות ליישום רצון אדם על מנת לשנות את העולם הפיזי) ואילו טכנולוגיות מקדמות את הסיפור של interbeing על פני הסיפור השולט של נפרדות. טכנולוגיות אלו נקראות 'טכנולוגיות של איחוד מחדש'. ציינו כמה מהן, וכעת נמשיך עם הסקירה.
כמעט כל פרקטיקה, בין אם ברפואה, בחקלאות, באנרגיה או בחינוך המכונה "אלטרנטיבית" או "הוליסטית" מדגימה 'טכנולוגיה של איחוד מחדש'. הנה כמה דוגמאות כדי להדגים כיצד הפרקטיקות האלו משתלבות בתוך הסיפור של interbeing:
חקלאות מתחדשת
למשל גינון אורגני ללא חרישה. ההבנה שבריאותם של גידולים ושל אנשים היא בלתי נפרדת מן הבריאות של הקרקע. שיטה זו מבקשת לשרת את רווחת האדמה, מתוך אמונה כי הבריאות של אחד היא הבריאות של הכל.
החקלאות המתחדשת רואה את הקרקע לא רק כמחסן של חומרים מזינים כימיים, אלא כיצור חי בעל אינטליגנציה משלו, וכחלק מקיום חיים גדול יותר, כלומר המערכת האקולוגית של החווה כולה. לכן, במקום לכפות תבנית מתודולוגית על חלקת אדמה, האיכר מתבונן בקפידה בקרקע עד שיש חיבור אינטימי שבו אפשר לשאול: "מה רוצה הארץ?" היחסים האינטימיים, הם אישיים, ייחודיים, ובלתי ניתנים לצמצום לסדרה של נתונים כמותיים על הרכב הקרקע ועל חלוקת המשקעים.
הומיאופתיה
ההומיאופתיה מבוססת על ההכרה כי כל מצב של האדם משתקף על ידי חומר כלשהו. העצמי והעולם אינם נפרדים. ההומיאופתים מאמינים כי הטמעת הידע של החומר לתוך הגוף מסוגלת לפתוח את דפוס המחלה ולהביא ריפוי. יתר על כן, המים, שדרכם עובר המידע של החומר לגוף, הם בעצמם בעלי יכולת לשאת אינטיליגציה ומידע, ולא רק חומר גנרי (תפיסה הנתמכת על ידי החשיבה המדעית החדשה).
תהליכי אמת ופיוס (צדק מאחה, גישות מאחות)
סיפור הנפרדות אומר: "אם אני הייתי נמצא בנסיבות שלך – ביוגרפיות, כלכליות, תרבותיות וכו '- לא הייתי עושה כמוך. אני טוב יותר מזה." צדק שבבסיסו פרקטיקה של ענישה נובע מן האמונה הזאת: אנשים עושים דברים רעים משום שהם אנשים רעים ולכן יש להרתיע אותם על ידי איום בעונש. סיפור ההוויה המשותפת (interbeing) אומר את ההיפך. הוא אומר, "אם הייתי בנסיבותייך, אחי, הייתי עושה כפי שעשית."
תהליכי אמת ופיוס משנים את הנסיבות הללו. הם באים מתוך אמונה שאם מישהו יכול להיות מחובר עם מלוא ההשפעה של מעשיו, הוא כבר לא היה רוצה לעשות את העוול שעשה. הם מסתמכים על כוח הריפוי של האמת שנעשה גלוי תוך כדי התהליך. האכזריות של המעשים של אנשים שנראים נוראיים תלויה בהעדר של אמפתיה, בדה-הומניזציה (או הרחקה במקרה של בעלי חיים או יצורים תבוניים אחרים) של הקורבן. הקורבנות של העוול יכולים להחזיר את האנושיות המלאה שלהם (במקרה של בני אדם) על ידי שיתוף הסיפורים שלהם בזמן שמבצעי העוול עדים ובתמיכה של קהילה.
הכנסה בסיסית אוניברסלית (UBI) וצורות שונות של שיתוף משאבים מבוססי הקהילה.
בסיפור הנפרדות, האומר כי הטבע האנושי הוא למקסם את האינטרס העצמי הרציונלי, הכנסה בסיסית לכל אדם היא רעיון מטורף. אם צרכיו הבסיסיים של כל אחת ואחד ייענו ללא צורך לעבוד, מה יכריח אנשים לעבוד ולתרום לחברה? אבל אם אנו מאמינים כי הטבע האנושי כולל רצון לתרום למשהו משמעותי יותר מאשר רק למקסם את האינטרס של העצמי הנפרד, אז הכנסה בסיסית ושיתוף משאבים הופכים להיות דרך לתמוך ברצון הזה. הכנסה בסיסית גם מאשרת ותומכת בסוגי התרומות שקשה לכמת, כגון מתן טיפול אוהב לילדים או לזקנים, יצירת אמנות ומוסיקה, הבאת ריפוי לקרקע ולמים בדרכים שאינן מגדילות את התפוקה הכלכלית וכן הלאה.
מה אמיתי
כאמור, טכנולוגיות של איחוד מחדש כוללות טכנולוגיות חומר, טכנולוגיות חברתיות, וכן טכנולוגיות רוחניות שמבוססות על הבנה שונה של מה אמיתי.
בדרכים שונות, כל הטכנולוגיות האלו נשענות על הסיפור החדש והעתיק של Interbeing. גם אם הן עשויות לגלם עדיין היבטים של נפרדות ביישום שלהן בעולם האמיתי, הם עדיין צעדים לקראת סיפור חדש. זו הסיבה שאנו עשויים להרגיש תחושה של קרבה או ברית עם עובדים בתחומים שנראים לגמרי לא קשורים לכאורה. מה הקשר בין טיפול בקריסטלים לשירותי קומפוסט או הורות מקושרת? ברמה עמוקה הם קשורים, כי ה"מה" שלהם וה"איך" שלהם שואבים מאותו סיפור כולל.
מעיון ברשימה של דוגמאות של טכנולוגיות של איחוד מחדש, הקוראים אולי הרגישו לא בנוח עם כמה מושגים. בעוד שכולם חולשים על היבט כלשהו של המציאות המוסכמת (המציאות החברתית, המציאות הכלכלית, המציאות הרפואית, המציאות החומרית …) חלק מהם נמצאים יותר בתחום התפיסות עולם המדעיות המקובלות. אתה יכול להיות ומוכן ומעוניין לקבל את הרעיון של שירותי קומפוסט, מערכות ביוגז, וקולטי שמש, אבל פחות לגבי אסטרולוגיה, מכשירי אנרגיה חופשית, או טכנולוגיות אלטרנטיביות לטיהור מי שתייה.
הטכנולוגיות הללו, דורשות מחקר נוסף, מכיוון שעל אף שהתפיסה לגבי מה אפשרי ומה לא, משתנה בסיפור החדש, אין פירוש הדבר שהם אכן פועלים. עם זאת, הסיפור החדש מניע דרכים שונות של מחקר. אלה יכולים לשאת פירות או הפרכות – בדיוק כפי שקרה עם טכנולוגיות מוכרות.
בין אם הם בסופו של דבר יהיו בשימוש, או לא, הנסיון לשוות להן ערך מדעי או טכנולוגי הוא מקומם עבור רוב האנשים, זאת משום שהם באים מחוץ לגבולות של מה שאנחנו כחברה הסכמנו שהוא "אמיתי". על כן עלינו להיות מסוגלים לחקור מעבר לגבולות הנוחים והמוכרים.
מחקר ופיתוח אלטרנטיבי
בניגוד לטכנולוגיה הקונבנציונלית, הנהנית מתשתית מחקר רחבה ותמריצים כלכליים רבי עוצמה להניע את פיתוחה, טכנולוגיות של איחוד מחדש הן בדרך כלל שוליות למדי. הן נהנות מתמיכה מוסדית קטנה, אם בכלל, ולעתים קרובות החוקרים שלהן מתמודדים עם עוינות או ספקנות. עבור כמה טכנולוגיות כמו צמחי מרפא או חקלאות מתחדשת, יש קהילות משמעותיות של מחקר בפועל, ואפילו קצת זליגה מן האקדמיה הקונבנציונלית. ובכל זאת, סיכויי הקריירה של מהנדס זבל אנושי (humanure) או מתקשר עם חיות הם לעתים רחוקות בטוחים כמו אלו של מהנדס נפט או אחראי יחסי ציבור של תאגיד.
ישנן סיבות כלכליות טובות לכך: טכנולוגיות שאינן מקדמות את ניצול המשאבים מהארץ או את הצריכה שלהם אינן ניתנות לכימות כספי בקלות במערכת הכספית הנוכחית. הם אינם צפויים להביא לתשואה חיובית על השקעות הון; לכן, הם דורשים מימון מאנשים שאינם מחפשים רווח.
יש תמיכה עצומה בטכנולוגיות שהביאו אותנו למצב הנוכחי שלנו, אבל תמיכה מועטה לסוגי הטכנולוגיות הנחוצות ביותר לחברה שלנו לעבור לעידן אקולוגי. הטכנולוגיות של איחוד מחדש זקוקות לקהילות שיישמו אותן, והן זקוקות למימון מאנשי חזון שהם גם בעלי עושר פיננסי או בעלי גישה למשאבים אחרים.
כמו בטכנולוגיה קונבנציונלית, טכנולוגיות של איחוד מחדש זקוקות לחממה שלהם ולמרכזים של מחקר ופיתוח. אלה כבר מופיעים בצורות שונות בשולי החברה. קהילות אקולוגיות, בתי הספר לצמחי מרפא, בתי ספר לרפואה סינית מסורתית, מכללות ואוניברסיטאות בעלות אופי הוליסטי, ומרכזים אחרים מספקים מקומות שבהם חוקרים יכולים לפתח טכנולוגיות המוגנות, לפחות בחלקן, מכוחות חיצוניים עוינים ולחצים כלכליים. חלק מהטכנולוגיות נתמכות בצורה טובה יותר מאחרות: קרוב לוודאי שהנתמכים הטובים ביותר הם צורות שונות של חקלאות מתחדשת ופרמקלצ'ר, המתורגלות באלפי קהילות וחוות אקולוגיות ברחבי העולם, ועדיין קיימות במידה מסוימת בכפרים מסורתיים שלא נכנעו לחלוטין לחקלאות כימית ממוכנת. אף על פי כן, גישות אלה הן שוליות במחלקות האגרונומיה באוניברסיטה.
דוגמאות לאינקובטורים בעולם לטכנולוגיות של איחוד מחדש כוללות את:
- The Land Institute, המוקדש לחקלאות רב-שנתית
- החווה The Farm בטנסי, חלוצה בתחום חידוש המיילדות בארצות הברית
- הכפר לחקר השלום בתמרה פורטוגל, המוקדש לריפוי מיניות האדם (כמו גם לשימור מים ולנושאי שלום)
- קהילת דמנהור באיטליה, שבה נעשו ניסויים מדהימים בארכיטקטורה מקודשת ותקשורת עם עולם הצומח
- Numundo שהוא פרוייקט נודד שנע בין קהילות שונות
- הרשת העולמית של Ecoversities
כל אחד ממוסדות אלו הוא פורץ דרך בתחומו, אך אולי קונבנציונאלי בתחומים אחרים. כל אחד מהם בוחר את תחומי החיפושים שלו בטריטוריה העצומה של האיחוד מחדש. בעתיד השפוי על כוכב לכת שופע חיים, מקומות כמו אלה כבר לא אמורים להיות חריגים קיצוניים; הם חייבים להיות הנורמלי החדש.
בארץ ניתן לציין את המקומות/ארגונים הבאים (ועוד רבים נוספים):
-
- המכללה החברתית-כלכלית – בית ספר לשינוי חברתי
- תנועת תרבות – המעודדת קבוצות אמנים-מחנכים לעבודה חינוכית קהילתית
- שומרי הגן – המחברת ילדים ומבוגרים חזרה לאדמה דרך שימור מסורות של לקטים ציידים.
- אקומי – מרכז לשלום וקיימות בין ישראלים ופלסטינים המשתמש בכלים כמו תקשורת מקרבת ופרמקלצ'ר.
- דהרמה מעורבת חברתית – המחברת בין פרקטיקות של מדיטציה בודהיסטית עם אקטיביזם.
- אשראם במדבר – מרכז לשלל סדנאות ופסטיבלים של שינוי מודעות, רוחניות, ומיניות.
- מכון ערבה – מכון למחקר סביבתי שמשלב סטודנטים בינלאומיים, ישראלים, פלסטינים וירדנים.
- באופן טבעי – קהילות חינוך ביתי
- מיתר – בית חינוך ברוח דיאלוגית
- גבעת חביבה – המרכז לחברה משותפת
- נאות סמדר – קהילה לומדת שבה שמתבוננת במצבו של האדם בעולם דרך יחסים, עשייה והתבוננות
- קהילת הריינבואו – שנפגשת פעמיים בשנה להתכנסות של חודש ללא כסף, טכנולוגיה דיגיטלית ובשר
- התכנסות cosmic lovers – התכנסות שכוללת עשרות סדנאות של מורי טנטרה ומיניות מהארץ ומהעולם
כאמור הרשימה היא עוד ארוכה ומתמשכת, ניתן לכלול בה שלל שיטות חינוך אלטרנטיביות כמו החינוך הדמוקרטי והאנתרופוספי, מכללות לרפואה אלטרנטיבית והוליסטית כמו רידמן, ברושים, ומכללת כרכור, קהילות ופרוייקטים אקולוגיים כמו – צבעון, יער המאכל בקדרון, שדמאמא. מרכזים ללימודי רוחניות כמו – קבלה לעם, תובנה, ואקרופוליס החדשה. ארגונים אשר פועלים ליצירת שינוי חברתי תוך שימוש באי-אלימות כמו – לוחמים לשלום, תנועת הנוער סדאקה-רעות, ובית הספר לשלום בנווה-שלום. וקהילות של אמנים ויוצרים כמו מוסללה והמפעל בירושלים, אוניה בתל-אביב, והרשת בבאר שבע ועוד ועוד.
יש לכם גם דוגמאות למרכזים או יוזמות שהם חלק מהטכנולוגיות לאיחוד מחדש? נשמח לשמוע
המשך יבוא,
אם נרצה…